Verkeersveiligheid: hoe maak je het veilig voor jezelf?
Verkeersveiligheid begint bij jezelf. Je bent een deelnemer aan het verkeer vanaf het moment dat je je deur uitstapt. Iedereen kan meehelpen om het verkeer een stukje veiliger te maken. Maar hoe maak je het nou veilig voor jezelf?
Wat merken we tegenwoordig in het verkeer?
Uit een onderzoek van Interpolis is gebleken dat steeds meer mensen zich onveiliger voelen in het verkeer vanwege de drukte. Met name autowegen, maar ook fietspaden worden steeds meer als gevaarlijk ervaren. Deze verkeersonveiligheid wordt voornamelijk veroorzaakt door (snelle) e-bikes, onoplettende mensen en toegenomen agressiviteit.
Daarnaast is gebleken dat vergaderen achter het stuur erg vaak voorkomt. Het onderzoek laat blijken dat 40 procent van de ondernemers en 13 procent van de werknemers onderweg deelneemt aan online vergaderingen, voornamelijk via videobellen. Niet alleen in de auto, maar ook op de fiets met de telefoon in de hand komt dit vaak voor in het verkeer.
Laat je niet afleiden
Dit is de belangrijkste maatregel die je voor jezelf kan nemen. De smartphone is de grootste afleider in het verkeer. Vooral nu we zien dat online vergaderen in het verkeer veel voorkomt, moet hier iets aan gedaan worden. Om jezelf niet te laten afleiden in het verkeer kan je de AutoModus app downloaden. Dit is een app die je aanmoedigt om mobielvrij te rijden. Zo spaar je bijvoorbeeld 0,50 cent voor iedere 100 kilometer die je aflegt zonder het scherm van je telefoon aan te raken en zonder te bellen. En geen zorgen, je kunt nog wel de navigatie gebruiken wanneer je in AutoModus rijdt. Het gebruik van de app is simpel: zelf hoef je niks te doen. De app start en stopt automatisch zodra de telefoon verbinding maakt met de autoradio. Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de app kan je ook nog de niet storen-functie op je telefoon aanzetten. Zo worden inkomende oproepen en berichten gedempt. Na de autorit krijg je alle berichten en gemiste oproepen alsnog te zien.
Let op je snelheid
Of je nou in de auto, op de motor of op een e-bike zit: hoe hoger je snelheid, hoe groter je stopafstand. Voldoende afstand bewaren tot je voorganger is erg belangrijk om aanrijdingen en verkeersschades te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd binnen de maximumsnelheid zit en verlaag je snelheid als de situatie daarom vraagt. Zo zorg je er zelf voor dat het verkeer veiliger wordt.
Wees uitgerust voordat je de weg op gaat
Hoe vermoeider je bent, des te onveiliger jij de weg op gaat en des te groter de kans op ongelukken. Het is van belang dat je goed uitgerust bent zodat je oplettend blijft in het verkeer. Neem bij voorkeur een actieve zithouding aan in de auto. Merk je dat je in slaap dreigt te vallen? Rijd dan absoluut niet verder. Zet dan de auto stil op de eerstvolgende verantwoorde parkeerlocatie en informeer een bekende hiervan.
Tot slot, geef het goede voorbeeld. Of het nu gaat om fietsverlichting, gordels of richting aangeven. Door het zelf goed te doen, zullen andere er sneller in meegaan. Zo zorgen we samen voor een veilig verkeer.