Hoe heeft inflatie impact op het spaargeld van Nederlandse huishoudens?
Inflatie heeft een aanzienlijke invloed op de spaargewoonten van huishoudens. Wanneer inflatie stijgt, vermindert de koopkracht van geld, wat betekent dat hetzelfde bedrag aan geld minder kan kopen in de toekomst. Dit fenomeen heeft verschillende implicaties voor huishoudelijke financien, met name op het gebied van spaargedrag, de huizenmarkt en beleggingsbeslissingen.
In dit artikel kijken we naar het effect van inflatie op Nederlandse huishoudens en wat men er eventueel tegen kan doen.
Inflatie in Nederland
Sinds enkele recente gebeurtenissen, specifiek de oorlog in Oekraine en de covid-crisis, is de inflatie in Nederland sterk gestegen.
In 2020 kwam de economie wereldwijd tot stilstand door de Covid-19-pandemie. Dit leidde aanvankelijk niet tot inflatie, maar toen de economie weer moest opstarten, waren er niet genoeg mensen en materialen om te voldoen aan de stijgende vraag. Deze grotere vraag leidde tot prijsverhogingen, waarvan we de effecten nog steeds voelen.
Een tweede oorzaak van de stijgende inflatie is de oorlog tussen Rusland en Oekraine. De inval die in 2022 begon, veroorzaakte ernstige tekorten, vooral van gas, olie, maar ook van voedsel zoals graan en zonnebloemolie.
Wanneer de energieprijzen stijgen, worden bijna alle andere zaken duurder. Zo bereikte de inflatie in Nederland in 2022 een recordhoogte van 11,6 procent, de hoogste stand voor de naoorlogse periode. Hoewel de inflatie inmiddels is gedaald tot ‘slechts’ 2,95 procent, kampen we nog steeds met de gevolgen van de eerdere inflatie.
Laten we eens kijken hoe dit de impact heeft op het spaargeld van Nederlandse huishoudens.
Impact op spaargeld
Stijgende inflatie erodeert de koopkracht van spaargelden op lange termijn. Elke euro die u hebt, zal zoveel procent minder waard zijn. Hierdoor kan geld op de spaarrekening langzaam zijn waarde verliezen.
Deze erosie kan huishoudens ertoe brengen hun spaarstrategieen te heroverwegen, of het geld snel uit te geven.
Huizenmarkt en hypotheek
Inflatie kan ook invloed hebben op de huizenmarkt en hypotheekrentes. Naarmate de inflatie stijgt, kunnen centrale banken de rentetarieven verhogen om de inflatiedruk te beteugelen.
Dit kan leiden tot hogere hypotheekrentes, waardoor het duurder wordt voor huishoudens om geld te lenen voor woningaankopen of herfinanciering. Lenen kan dus fors duurder worden, terwijl ook de huizenprijzen omhooggaan.
Huiseigenaren met variabele rentehypotheken kunnen een stijging zien in hun maandelijkse betalingen, wat hun algehele financiele planning beinvloedt.
En deze trend zien we ook in Nederland. Volgens een studie van ING Research zullen de huizenprijzen eind 2024 tussen 7 procent en 9 procent hoger zijn dan hetzelfde moment in 2023.
Beurs en beleggen
Ook voor de kleine belegger is inflatie een zorg. Aandelen en vastgoed worden vaak gezien als bescherming tegen inflatie vanwege hun potentieel om in waarde te stijgen. Obligaties en contant geld hebben daarentegen soms moeite hebben om de stijgende prijzen bij te houden. Dit kan beleggers aanzetten om te beleggen in plaats van te sparen. Maar vaak zien we dat er veel verkocht wordt en dat de beurs daardoor ook omlaaggaat.
Hoe kan ik me wapenen tegen inflatie?
Als individu is er weinig dat men kan doen om inflatie te voorkomen. Maar om zich te beschermen tegen inflatie kunnen huishoudens verschillende maatregelen nemen. Dit omvat in de eerste plaats het investeren van uw spaargeld, in plaats van het op uw rekening te laten staan.
Hieronder zijn enkele populaire beleggingsstrategieen om de waarde van uw geld te bewaren.
1. Aandelen van bedrijven met een sterk merk: Beleggen in aandelen van bedrijven die sterke merken hebben en stabiele inkomsten genereren, kan een manier zijn om uw beleggingsportefeuille te diversifieren en potentieel inflatie te overtreffen. Voorbeelden hiervan zijn sommige grote gokbedrijven, zoals een casino zonder Cruks, maar ook meer traditionele aandelen zoals Coca-Cola, Microsoft, Pfizer en Nvidia.
2. Grondstoffen zoals goud en zilver: Deze edelmetalen worden vaak gezien als veilige haven-beleggingen tijdens periodes van inflatie, omdat ze hun waarde kunnen behouden of zelfs kunnen stijgen.
3. Kies voor een vast rentevoet: Als u leningen heeft, zoals een hypotheek, overweeg dan om over te stappen naar een vaste rentevoet om te voorkomen dat hogere inflatie leidt tot hogere maandelijkse betalingen.
4. Cryptocurrencies: Een andere mogelijke strategie om u te beschermen tegen inflatie is door te investeren in cryptocurrencies. Sommige mensen beschouwen cryptocurrencies als een hedge tegen inflatie vanwege hun beperkte aanbod en het decentralisatieprincipe.
5. Vastgoed: Investeren in vastgoed kan een strategie zijn om uw kapitaal te beschermen tegen inflatie. Vastgoed kan vaak in waarde stijgen tijdens inflatoire periodes, en het biedt ook de mogelijkheid om huurinkomsten te genereren.