Beleggen voor later: waar begin ik?
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat maar liefst drie op de tien mensen zich zorgen maken over hun financiele toekomst. En dat is ook niet vreemd. Met een vergrijzende bevolking ligt versobering van de AOW op de loer. Bovendien is de zekerheid van een comfortabel aanvullend pensioen minder groot in het nieuwe pensioenstelsel. Daarbij is ook nog eens het aantal ondernemers fors toegenomen, en zij sparen niet automatisch voor een aanvullend pensioen. Een groeiend aantal mensen kijkt hoe ze zelf geld opzij kunnen zetten voor later. Beleggen is daarbij erg populair. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee?
Belangrijke voorwaarden voordat je kunt starten met beleggen
De spaarrentes in Nederland blijven relatief laag. Het levert meestal niet voldoende op om bovenop de inflatie je vermogen te laten groeien. Door te beleggen geef je je vermogen wel de kans te laten groeien, en financiele zekerheid op te bouwen. Wil je starten met beleggen, dan is het allereerst belangrijk te kijken of je voldoet aan onderstaande voorwaarden.
- Je hebt een gezonde financiele situatie;
- Je hebt een buffer voor onvoorziene uitgaven;
- Je wil geld opzij zetten voor de lange termijn, bijvoorbeeld voor je pensioen;
- Je hebt voldoende financiele ruimte om verlies van investeringen op te vangen; en
- Je kent de basisprincipes van verschillende beleggingsmethodes.
Een beleggingsplan en -strategie opstellen
Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan bestaat de volgende stap uit het opstellen van een beleggingsplan en -strategie. Hierbij stel je bijvoorbeeld vast wat je financiele doel eigenlijk is. Denk hierbij aan het berekenen van het bedrag dat je (extra) nodig hebt om comfortabel van kunnen genieten van je pensioen. En hoeveel risico je wil en kunt lopen. Ook kijk je hoeveel geld en tijd je kunt besteden, en of je een voorkeur hebt voor een bepaalde manier van beleggen. Beleggen kan immers in allemaal zaken, zoals aandelen, vastgoed, cryptovaluta of edelmetalen.
De meeste mensen willen of kunnen niet te veel tijd investeren, en beleggen passief. Bijvoorbeeld door te investeren in aandelenfondsen en indextrackers. Ook vastgoed is altijd een populaire optie geweest. Eerder door woningen te kopen en deze te verhuren, maar door recente ingrijpen op de woningmarkt is dit minder rendabel. Een vastgoedfonds is – zeker voor mensen die passief willen beleggen – interessanter. Zeker omdat er vastgoedfondsen zijn die wel zes procent voorschotdividend uitkeren. Dit wordt herbelegd, zo krijg je een maximalisatie van het renre-op-rente-effect.
Vraag een financieel of beleggingsadviseur om hulp
Beleggen heeft een potentieel hoger rendement dan sparen. Maar het is ook complexer en geeft meer onzekerheid en risico. Twijfel je of dit wel bij je past, of welke belegging het meest bij je persoonlijke situatie en wensen past? Raadpleeg dan een financieel of beleggingsadviseur.