5 dingen die we (waarschijnlijk) van blockchain kunnen verwachten in de komende 5 jaar
Je hebt misschien al eens gehoord van blockchain, de bekendste cryptocurrency zoals Bitcoin, maar wist je dat deze revolutionaire technologie onze 21ste eeuw erg ingrijpend kan veranderen?
Deze technologie heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld en steeds meer toepassingen gevonden, ook buiten de financiele sector en cryptocurrency.
Wat blockchain biedt, is een gedecentraliseerd, transparant en onveranderlijk systeem voor het registreren van transacties en gegevens. Als je deze termen even goed leest en er een tijdje over nadenkt, kan je misschien al bedenken waarom deze technologie zo een impact kan hebben op onze wereldwijde, digitale maatschappij.
Technologie evolueert alleen maar sneller, wat zal leiden tot verschillende interessante ontwikkelingen van blockchain die de manier kunnen transformeren waarop we technologie, financien en zelfs ons dagelijks leven ervaren.
Om te beginnen is er natuurlijk cryptocurrency, de bekendste toepassing van blockchain. Cryptomunten worden steeds populairder en meer mensen beginnen ze te gebruiken en te aanvaarden. Op regelmatige basis komen er nieuwe cryptomunten op de markt, met verschillende doelen en toepassingen.
Sander Overmars van CryptoNews geeft aan dat je bij de meest veelbelovende crypto projecten op dit moment heel wat variatie kan vinden in de manier waarop deze technologie wordt toegepast. Wat we in de komende 5 jaar dus kunnen verwachten van cryptocurrency zijn meer cryptomunten, een algemene aanvaarding en een financiele wereld die steeds meer gebruikmaakt van blockchaintechnologie.
Daarnaast hebben we de evolutie van Decentralized Finance, een van de meest veelbelovende toepassingen van blockchain-technologie. DeFi biedt een alternatief voor traditionele financiele systemen door financiele diensten zoals leningen, verzekeringen en beleggingsopties aan te bieden zonder tussenkomst van banken of andere financiele instellingen.
Met andere woorden, straks kun je rechtstreeks geld lenen van iemand anders en geld uitlenen op een veilige en transparante manier, zonder hier een bank voor nodig te moeten hebben. Zo bespaar je kosten, tijd en moeite. Ook draagt het bij aan een meer community gedreven leven.
In de komende vijf jaar zullen we ongetwijfeld een verdere evolutie van DeFi-platforms zien, waarbij ze robuuster en gebruiksvriendelijker worden, met verbeterde beveiligingsmaatregelen en een bredere acceptatie binnen de reguliere financiele sector.
Daarnaast heeft blockchain al jarenlang laten zien dat het een waardevolle rol kan spelen in toeleveringsketens door de transparantie en traceerbaarheid van goederen te verbeteren. In de komende jaren zullen steeds meer bedrijven blockchain beginnen te gebruiken om vrijwel elk aspect van hun toeleveringsketens te monitoren, van productie tot leveren.
Dit zal helpen bij het verminderen van fraude, het verbeteren van de productveiligheid en het versnellen van de processen door middel van automatische smart contracts. Door de gedecentraliseerde aard van blockchain kunnen alle betrokken partijen op een transparante manier gegevens delen zonder dat er een centrale autoriteit nodig is.
Als consument kan je hier ook van profiteren door altijd na te kunnen gaan waar een product vandaan komt en hoelang het reeds in de winkel ligt.
We hebben het net al kort vermeld, maar “smart contracts” zullen ook steeds meer gebruikt worden. Dit zijn zelf uitvoerende contracten waarvan de voorwaarden direct geschreven zijn in code en opgeslagen worden op een blockchain. Ze kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen, van het afsluiten van verzekeringspolissen en spelen bij cryptocasinos tot het automatiseren van vastgoedtransacties (zowel verhuren als verkopen).
Non-Fungible Tokens (NFTs) hebben reeds hun populariteit bewezen in de kunst- en verzamelobjectenmarkten, maar hun toepassingen zullen naar verwachting veel breder worden in de nabije toekomst.
In de komende vijf jaar kunnen we NFTs zien die worden gebruikt voor digitale identiteit, eigendomsrechten, intellectueel eigendom en zelfs in de gaming-industrie.
NFTs kunnen ook helpen bij het verifieren van authenticiteit en het volgen van eigendoms- en licentierechten op een manier die betrouwbaar en onveranderlijk is. Je kan bijvoorbeeld de eigendomsakte van je huis in een NFT gieten.
Naast deze interessante toepassingen zal blockchain uiteraard ook evolueren op een aantal meer technische manieren, zoals verbeteringen in schaalbaarheid, snelheid en aanvaarding door overheden en grote instituties.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijkheden in de gezondheidszorg, identiteits-verificatie-processen, duurzaamheidsinitiatieven, enzovoort. Kortom, de toekomst van blockchain zal onze technologische vooruitgang op zijn minst sterk beinvloeden, of zelfs volledig vormgeven.