Beginnen met hardlopen: zo maak je een vliegende start!

Speel je al een tijdje met het idee om (weer) te beginnen met hardlopen? Bijvoorbeeld omdat je meer conditie op wilt bouwen, wat kilos kwijt wil raken of omdat je simpelweg meer wil gaan sporten. Wat de reden ook moge zijn, hardlopen is altijd een goed idee. Het is niet alleen heel goed voor de mentale en lichamelijke gezondheid, maar het is ook nog eens ontzettend gemakkelijk. Je hoeft geen duur abonnement op een sportschool te nemen of elke dag ver te reizen om je sport te kunnen beoefenen. Je doet je hardloopschoenen aan en je vertrekt. Zo makkelijk kan het zijn!

 

 
Beginnen met hardlopen klinkt misschien gemakkelijk, maar die eerste keren zullen misschien best tegenvallen. In het begin is het echt een kwestie van doorzetten en heel langzaam opbouwen. Dat vergt voldoende motivatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je een vliegende start kunt maken? Waar let je op zodra je begint met hardlopen? Hier volgen enkele handige tips voor beginners.

 

Schaf goede hardloopschoenen aan

De grootste fout die je als beginner kunt maken is onvoldoende investeren in goede schoenen. Sommige mensen beginnen zelfs op hun alledaagse schoenen. Als je dit doet, is de kans op blessures echter enorm groot. Ga daarom echt op zoek naar kwalitatieve hardloopschoenen van Runningdirect.nl. Misschien is het even een investering, maar hier doe je dan ook jaren mee en het zal je prestaties flink verbeteren.

Wees je ervan bewust dat het vinden van de juiste heren hardloopschoenen niet zo eenvoudig is als het klinkt. De perfecte schoen is namelijk voor iedereen anders. Dit hangt volledig af van de vorm van je voeten en de wijze waarop je loopt. Laat je daarom goed adviseren bij de aanschaf en ga echt naar een specialist voor hardloopschoenen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

 

Doe rustig aan

Zeker als je al een goede conditie hebt is het heel verleidelijk om direct goed te beginnen en een flink rondje te lopen. Bedenk echter wel dat je tijdens het lopen je spieren flink belast. Heel anders dan bij andere sporten. Dus hoewel je conditie misschien al prima is en je het daardoor langer vol kunt houden, betekent dit niet dat het goed is voor je spieren. Probeer daarom zeker in het begin zoveel mogelijk op de rem te trappen en het rustig aan te doen.

Er zijn online verschillende opbouwschemas voor beginnende hardlopers te vinden. Hierbij wordt meestal in het begin een minuut hardlopen met een minuut lopen afgewisseld en zo elke dag verder opgebouwd.

Luister vooral naar je lichaam. Merk je dat je veel klachten ervaart? Doe dan even een stapje terug. Door langzaam op te bouwen voorkom je blessures en zal je op de lange termijn betere resultaten gaan zien.

 

Samen met iemand anders lopen

Vind je het vaak lastig om een goed voornemen vol te houden? Kijk dan eens of er iemand in je naaste omgeving wellicht ook de ambitie heeft om te gaan hardlopen. Door het samen te doen, kun je elkaar motiveren en hou je het veel beter en langer vol.