Auto kopen met een financiering of leaseconstructie?

Autorijden is de afgelopen decennia een stuk duurder geworden. Naast de bijkomende kosten zoals brandstof en wegenbelasting, zijn ook de aanschafprijzen flink gestegen. Uit statistieken van brancheverenigingen Bovag en RAI blijkt dat gemiddelde prijs van een nieuw verkochte auto de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld is. Niet veel mensen zullen hier zomaar genoeg spaargeld voor hebben. Gelukkig zijn er ook alternatieven, zoals een auto kopen met een financiering of kiezen voor een leaseconstructie. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van beide opties.

 

Opkomst van meerdere vervoersmogelijkheden

Een auto financieren met een lening is al lange tijd populair. Van alle verkochte auto’s leent ongeveer dertig procent van de nieuwe eigenaren geld om de aanschaf (deels) te bekostigen. Naast de (al dan niet deels of geheel gefinancierde) aanschaf van een auto, bestond vroeger alleen – vooral handig bij tijdelijk gebruik – de keuze te huren. Iets meer dan vijf jaar geleden werd een nieuwe financieringsoptie met een tijdelijk gebruik van een wagen geintroduceerd: private lease.

 

Een auto financieren met een lening: de voordelen en nadelen

Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan een auto financieren. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het voertuig echt van jezelf is. Mocht dat om een of andere reden beter zijn, dan kun je je auto ook weer verkopen. Verder ben je niet gebonden aan een maximaal aantal kilometers per jaar. En je bouwt schadevrije jaren op voor je autoverzekering. De nadelen zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor het regelen en betalen van de wegenbelasting en autoverzekering. En je loopt zelf het risico op hoge onderhoudskosten.

 

Een auto private leasen: de voordelen en nadelen

Ook private lease heeft bepaalde voor- en nadelen. Voordelen zijn ontzorging: je hoeft je geen zorgen te maken om het regelen of de kosten van autoverzekering, onderhoud en wegenbelasting. Door het vaste maandbedrag weet je precies waar je financieel aan toe bent. Een nadeel is dat je auto niet van jezelf is. Je gaat een – mogelijk langdurige – financiele verplichting aan die je niet zomaar kunt opzeggen. Daarnaast heeft een overschrijding van het aantal afgesproken kilometers per jaar financiele gevolgen.

 

Wat past bij jou en je financiele mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren?

Welke van de twee opties het beste is, is niet zomaar te zeggen. De beslissing om een auto te kopen met financiering of via een leaseconstructie hangt af van verschillende factoren zoals je financiele situatie, gebruiksbehoeften, en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om al deze zaken goed te overwegen en – indien nodig – professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.