Dit is waarom steeds meer mensen overstappen op glasvezel

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om hun kabelinternet of DSL-internet op te zeggen en over te stappen op glasvezel. In sommige gebieden zegt de provider zelf de DSL-verbinding op en is het alleen nog maar mogelijk om kabelinternet of glasvezel af te sluiten. De ouderwetse DSL-lijn wordt om die reden steeds meer uitgefaseerd. Er zijn dan ook heel wat redenen om nu al voor een glasvezelverbinding te kiezen.

 

 

Redenen om over te stappen op glasvezel

Binnenkort zijn er nog maar twee opties voor mensen die een glasvezelverbinding aangelegd hebben gekregen. Er kan kabelinternet worden afgesloten, of glasvezel. Op steeds meer plekken in Nederland zal glasvezel de oude DSL-verbinding vervangen. Dat heeft belangrijke redenen, zoals meer snelheid en stabiliteit, maar dit wordt ook zo gedaan met het oog op de toekomst.

 

Meer snelheid en capaciteit

De snelheid van een glasvezelverbinding is erg hoog. Zo kun je bij sommige providers inmiddels kiezen voor 1 Gbit per seconde, 4 Gbit per seconde en een provider als Odido biedt op sommige adressen zelfs snelheden tot maximaal 8 Gbit per seconde aan, zo blijkt uit de vergelijkingstool van ProviderCheck.nl. Daarvoor heb je uiteraard wel snelle apparatuur nodig. De router die deze snelheden kan halen, wordt geleverd door de provider. Maar voor zulke hoge snelheden, heb je vaak ook een netwerkkaart met hogere snelheden nodig. De meeste computers gaan tot maximaal 1 Gbit per seconde.

 

In ieder geval is glasvezel vele malen sneller dan DSL-verbindingen. Deze gaan maximaal tot 400 Mbps. De kabelverbinding kan maximaal 1,2 Gbps per seconde halen. Met glasvezel kun je dus razendsnel downloaden en gamen, zonder dat je last hebt van haperen of vertragingen. Dankzij de betere capaciteit kun je meer apparaten tegelijkertijd van hetzelfde netwerk gebruik laten maken.

 

Glasvezel is gemaakt voor de toekomst

Glasvezel is ontwikkeld voor de toekomst. Er zijn veel minder technische beperkingen die bij een DSL-verbinding of kabelverbinding wel optreden. Wil je daarom een toekomstbestendige internetverbinding, dan kun je het best kiezen voor glasvezel internet. Glasvezel biedt de mogelijkheid om de vraag gemakkelijk aan te kunnen. Bij DSL-verbindingen deel je de internetsnelheid met de rest van de straat of wijk. Dat is bij glasvezel niet het geval.

 

Symmetrische snelheden

Met kabelinternet kun je inmiddels ook meer dan 1 Gbit per seconde snelheid halen. Toch is er een belangrijke reden om te kiezen voor glasvezel. Bij glasvezel zijn zowel de downloadsnelheid als de uploadsnelheid gelijk aan elkaar. Bij DSL-verbinding is dat helemaal niet het geval en ook bij kabelinternet is de downloadsnelheid veel hoger dan de uploadsnelheid. Wil je dus regelmatig grote bestanden uploaden en niet lang hoeven wachten, dan kun je beter kiezen voor glasvezel.

 

Stabieler en betrouwbaarder

Glasvezel is bovendien stabieler en betrouwbaarder. Met name wie ooit een DSL-verbinding heeft gehad, weet dat deze verbinding erg storingsgevoelig is. Bij glasvezel wordt het signaal overgebracht via het lichtsignaal. De provider is de belichter van de glasvezel. Daardoor kunnen er geen elektromagnetische storingen ontstaan. Deze storingen kunnen bij kabelinternet en DSL wel ontstaan.

 

De glasvezelverbinding is daarom veel stabieler dan het geval is bij andere technieken. Ook in de avond of in het weekend, als er meer mensen tegelijkertijd gebruikmaken van het internet. Bij DSL deel je de capaciteit met de rest van de straat of wijk, waardoor je een veel lagere snelheid haalt als meer mensen tegelijkertijd een film kijken of aan het gamen zijn.

 

Glasvezelmarkt in de lift

De glasvezelmarkt zit dankzij de vele voordelen dan ook behoorlijk in de lift. Uit de Telecommonitor van het vierde kwartaal van 2023 blijkt dat er in een kwartaal al 430.000 nieuwe glasvezelverbindingen werden aangelegd. In totaal zijn er nu 7,13 miljoen glasvezelverbindingen aangelegd. Veel huishoudens hebben een dubbele glasvezelverbinding, bijvoorbeeld van KPN of Delta, of van Delta en een lokale onderneming. In totaal zijn er nu 2,8 miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezel. Dat is een toename van 110.000 in vergelijking met een kwartaal ervoor. Het aantal breedbandaansluitingen is in het laatste kwartaal van 2023 met ruim 52.000 gedaald. Steeds meer mensen kiezen dus voor glasvezel.

 

Aanleg glasvezel op stoom

De aanleg van glasvezel is landelijk behoorlijk op stoom. In heel 2023 werden er ongeveer 1,5 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd. Daardoor zijn er nu 7 miljoen glasvezelverbindingen. Zo een 90 procent van alle huishoudens in Nederland heeft daardoor nu de beschikking over glasvezel. Er zijn 2,7 miljoen actieve glasvezelabonnementen actief in ons land. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren fors zal stijgen. De verouderde technieken zoals DSL worden uitgefaseerd en alleen kabelinternet blijft dan over. De competitieve prijzen van glasvezelaanbieders wegen vaak op tegen het aanbod van de providers die kabelinternet aanbieden. Glasvezel is namelijk in verhouding tot kabelinternet veel goedkoper.

 

Meer consumenten kiezen voor glasvezel

Steeds meer consumenten kiezen om deze redenen dan ook voor glasvezel. Er zijn ook steeds meer huishoudens die ervoor kiezen vanwege de veranderende behoefte. Met name de hogere snelheden, de grote mate van betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de wijkcentrale zijn belangrijke redenen om glasvezel te omarmen. Het maakt niet uit of je 200 meter of 2 kilometer van de wijkcentrale af woont: de snelheid is altijd gelijk. Nu steeds meer mensen gamen, streamen en thuiswerken, stijgt de vraag naar glasvezel mee.