Kun je bestanden veilig downloaden via VPN?
Downloaden is het overzetten of kopiëren van een online bestand naar je eigen computer, smartphone of tablet. Dat kunnen tekstbestanden zijn, maar ook softwareprogramma’s, video’s, games en audiobestanden. Er worden dagelijks miljoenen bestanden gedownload en in de meeste gevallen is daar ook helemaal niets mis mee. Het wordt wel een probleem als het gaat om bestanden die auteursrechtelijk beschermd zijn of malware bevatten. Tegen de laatste vorm kan een VPN je beschermen. Voor wat de eerste vorm betreft, wordt het gebruik van een VPN weer afgeraden. In dit artikel lees je waarom.
Hoe werkt een VPN?
VPN is een acroniem voor virtual private network. Met een VPN-verbinding breng je dus een extra netwerk tot stand met een eigen server. De uitwisseling van gegevens tussen jouw apparaat en deze VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. Zo voorkom je dat anderen mee kunnen kijken met jouw online activiteiten. Bij de VPN-server vindt ook nog een keer encryptie plaats. Gegevens worden daarmee onleesbaar gemaakt voor buitenstaanders. De VPN-server stuurt vervolgens de gecodeerde gegevens door naar de openbare server of de server van je internetprovider.
Behalve versleuteling en encryptie biedt een VPN nog meer veiligheidsvoordelen. Het schermt namelijk ook je eigen IP-adres af. Dat wil zeggen dat derden de verstuurde gegevens niet meer kunnen herleiden tot jouw individuele apparaat. Het enige wat voor hen zichtbaar is, is het IP-adres van de VPN-server. Bovendien kun je kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt. Dat kan een Nederlandse server zijn, maar ook een buitenlandse server. Op deze manier kun je regionale blokkades omzeilen als bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde sociale media in jouw land werd geblokkeerd. Je hebt de keuze uit verschillende VPN-diensten. Sommige zijn gratis, voor andere sluit je een betaald abonnement af. De beste VPN biedt ook meteen bescherming tegen malware en hanteert een zerologbeleid.
Kun je met een VPN anoniem downloaden?
Omdat je IP-adres schuilgaat achter het IP-adres van de VPN-server, kun je je redelijk anoniem op het internet bewegen. Derden, waaronder ook je eigen internetprovider, kunnen data niet meer terug naar jou herleiden. Zo ziet je provider ook niet wanneer je intensief aan het internetten bent, zodat ze de bandbreedte af kunnen knijpen. Buitenlandse website-eigenaars zien een lokaal IP-adres en tonen je de voordeligere lokale tarieven. En hackers hebben toch echt je IP-adres nodig om een succesvolle DDoS-aanval uit te kunnen voeren. Het beschermen van je online privacy is een groot goed en het gebruik van een VPN kan daarbij enorm helpen.
Deze anonimiteit is overigens niet maximaal. Autoriteiten kunnen, als ze dat willen, wel degelijk je identiteit achterhalen. Het kost wat meer moeite, maar ze beschikken wel over de nodige middelen om bijvoorbeeld strafbare feiten op te kunnen sporen. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is op zichzelf niet strafbaar, maar het is sinds 2014 wel degelijk illegaal.
Hoe kun je bestanden downloaden met een VPN?
Bestanden veilig downloaden via VPN is heel eenvoudig. Om te beginnen moet je een geschikte VPN-dienst vinden. Je hebt een ruime keuze qua aanbieders en voor veel diensten hoef je niet eens te betalen. Toch is het aan te raden om voor een betaalde VPN-dienst te kiezen. Zo weet je zeker dat je de maximale voordelen uit je VPN haalt en ergens terechtkunt bij vragen of klachten. Een goede VPN biedt meestal wel een gratis proefperiode aan.
Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je eerst VPN downloaden. Het is ook mogelijk om voor een browserextensie te kiezen. Eenmaal geïnstalleerd, open je de VPN-app. Nu kun je de VPN-server selecteren waarmee je verbinding wilt maken. Dit staat automatisch ingesteld op de dichtstbijzijnde server, maar je zou dus ook kunnen kiezen voor een server in een ander land. Klik op Verbinden en je kunt met een gerust hart beginnen met surfen en downloaden. Tijdens het internetten merk je vrijwel niets van je VPN. Wel krijg je een waarschuwing als je op het punt staat om een schadelijk bestand te downloaden.
Is het legaal om torrents te downloaden?
Het is in principe legaal om torrents te downloaden. Het hangt er alleen wel vanaf welke torrents je precies downloadt. Sinds 2014 is het namelijk verboden om bestanden te downloaden die auteursrechtelijk beschermd worden. Daarbij moet je denken aan film, games en muzieknummers. De makers lopen een significant deel van hun inkomsten mis, als hun creaties gratis op het internet verspreid worden. Daarbij hebben ze auteursrechten op hun werk, wat inhoudt dat alleen de maker zelf zijn of haar werk mag publiceren. Door het downloaden en verspreiden van dergelijke bestanden overtreed je dus de wet.
Er is een tijd geweest dat auteursrechtelijke werken veelvuldig via torrents werden verspreid. Misschien herinner je je dat neefje of buurmeisje nog wel die op verzoek de nieuwste films voor je op een DVD kon branden. Of je deed het zelf. Maar dan herinner je je vast ook nog al die keren dat je pc vastliep, omdat het bestand geïnfecteerd bleek met een virus. Er kleven dus nogal wat risico’s aan het downloaden van torrents en dat is nog steeds zo.
Met de komst van de streamingdiensten is de populariteit van torrents ook sterk afgenomen. Voor een paar euro per maand kun je tegenwoordig gratis en veilig films downloaden. En die paar euro hebben de meeste mensen er ook wel voor over. Let er wel op dat veel streamingdiensten er niet zo happig op zijn als je inlogt met je VPN. Dat heeft weer te maken met de regionale blokkades en betaalde uitzendrechten. Schakel je VPN dan even uit via het schuifbalkje in de app.
Wat zijn de gevolgen als je illegaal bestanden downloadt?
Door het illegaal downloaden van bestanden benadeel je in ernstige mate de maker van de bestanden. Je favoriete muziekartiest of game-ontwikkelaar krijgt immers niets betaald voor je illegale download. Het kan er uiteindelijk toe leiden dat zij moeten stoppen met hun werk, omdat het te weinig oplevert. Het heeft dus grote gevolgen voor de makers van auteursrechtelijk beschermde werken. In 2014 is dan ook het downloadverbod ingevoerd. Hiermee hebben de makers een wettelijke basis gekregen om hun online auteursrecht uit te oefenen. Ze kunnen downloaders van illegale bestanden aansprakelijk stellen en een boete laten opleggen.
De makers kunnen dit individueel doen, maar ook in verband. Zo kregen Stichting Brein en Dutch Filmworks al groen licht van de Autoriteit Persoonsgegevens om data van down- en uploaders te verzamelen. Met deze data kunnen ze dan een schadeclaim indienen. Vooralsnog zijn het vooral de uploaders die het meest te vrezen hebben in Nederland. In andere landen wordt het downloadverbod een stuk strenger gehandhaaft. In onder meer Finland, Duitsland, Frankrijk, België en het VK riskeer je flinke boete als je illegaal bestanden downloadt. Het is goed om daar rekening mee te houden als je een illegale film wilt downloaden in het buitenland, met of zonder VPN.