Letselschade: dit moet je weten

Loop je bij een ongeval materiele of immateriele schade op? Dit noem je letselschade. Is deze schade de schuld van een ander, dan kun je hier een vergoeding voor krijgen. Vraag eerst je eigen verzekeraar of deze de schade betaalt. Vaak moet de andere partij betalen. Dit vraag je schriftelijk aan. Wanneer de andere partij weigert, vraag je een vergoeding via een strafzaak. Hier heb je een letselschade advocaat voor nodig.

 

De verschillende soorten letselschade

Bij schade denken velen aan een verkeersongeval. Maar je kunt ook schade oplopen door een ongeval op het werk. Dit zijn vervelende situaties. Waarschijnlijk is je auto, fiets, smartphone of kleding kapot. Mogelijk loopt je lichamelijk letsel op. Dit kunnen zichtbare wonden zoals een botbreuk of open wond zijn. Maar ook nek- en rugklachten of psychische klachten valt onder letsel.

 

Beoordelen of de ander aansprakelijk is

Een schadevergoeding krijg je niet zomaar. Dit ontvang je alleen wanneer de andere partij aansprakelijk is. Oftewel: letselschade is ontstaan door een fout die een ander maakte. Zoiets moet je direct vastleggen, want dit dient als bewijs. Maak foto’s van de situatie en schrijf de contactgegevens van getuigen op.

 

De schade in kaart te brengen

Materiele schade is makkelijk aan te tonen. Zo kan een autogarage bepalen hoe groot de schade aan je auto is. En is je smartphone door het ongeval kapot gegaan, dan weet je wat hier de waarde en dus ook het financieel verlies van is.

Immateriele schade zoals een whiplash of psychische klachten is vaak lastiger aan te tonen. Voor de berekening van immateriele schade wordt gekeken naar:

  • De ernst van het ongeluk en het letsel
  • Of er zichtbare littekens aanwezig zijn
  • Lichamelijke beperkingen van het slachtoffer
  • In hoeverre je nog kan werken
  • De pijn en het verdriet dat je van het ongeval hebt

Het is heel moeilijk om hier zelf een schadebedrag aan vast te hangen. Daarom is het goed om een letselschade advocaat in te schakelen.

 

Dit kan een advocaat voor jou betekenen

Een advocaat, gespecialiseerd in materiele- en immateriele schade, bepaalt of je recht hebt op schadevergoeding. Hij of zij onderhoudt contact met de verzekeraar, om te kijken of uitkering van een vergoeding mogelijk is. Ook neemt de advocaat contact met de tegenpartij op.

De advocaat maakt een inschatting met betrekking tot de totale schade. Aan de hand hiervan wordt de hoogte van de schadevergoeding of het smartengeld berekend.

  • Schadevergoeding: een vergoeding voor de totale schade die je hebt geleden.
  • Smartengeld: een vergoeding voor de schade in de vorm van pijn, verdriet en leed, ontstaan door het ongeval.

 

Een procedure starten bij de rechter

Vaak probeert de advocaat er met de tegenpartij uit te komen. Lukt dit niet of komen jullie er niet uit, dan kun je een procedure starten bij de kantonrechter. Ook hierin staat de advocaat jou bij.

 

Uitbetaling van de schadevergoeding of het smartengeld

Keert je eigen verzekeraar of die van de tegenpartij de schadevergoeding uit? Meestal krijg je het bedrag ineens op je rekening gestort. Moet de tegenpartij zelf betalen, dan kan het dat je de schadevergoeding als periodieke uitkering ontvangt.

 

De kosten van een letselschade advocaat

Vaak kost een letselschade advocaat helemaal niets. De gemaakte kosten komen voor rekening van de aansprakelijke partij. Juist daarom is het belangrijk om hard te maken dat de andere partij schuld is.

Twijfel je hierover? Neem eerst contact met een advocaat op, en bespreek je bevindingen. Je hoort wat de mogelijkheden zijn. Ook ontvang je een indicatie van de kosten, want wanneer jij zelf aansprakelijk bent, zijn de advocaatkosten voor jou. Maar in de meeste gevallen is een advocaat gratis in letselschadezaken.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Vaak wordt je zaak door een jurist behandeld, maar je hebt een vrije advocaatkeuze. Je mag dus ook direct een goede advocaat inschakelen. Geef dit van tevoren wel bij de verzekeraar aan.