Nederlanders vergeten vaak verzekeringen te bekijken bij gezinsuitbreiding

Veel Nederlanders passen hun verzekeringen pas aan na een grote levensverandering, zoals het krijgen van een kind. Toch blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de gezinnen belangrijke wijzigingen over het hoofd ziet. Dit kan leiden tot financiele risico’s, vooral als kinderen specifieke zorg- en aansprakelijkheidsbehoeften hebben. Experts waarschuwen dat het bijna noodzaak is om verzekeringen te evalueren en aan te passen zodra er een kleine bijkomt.

 

 

Onderzoek toont gebreken in planning van geld

Uit cijfers van het Nibud blijkt dat slechts 30 procent van de Nederlanders hun verzekeringen direct na een grote levensgebeurtenis aanpast. Bij gezinsuitbreiding kan dit tot zorgen leiden, omdat nieuwe verantwoordelijkheden vaak om een uitgebreidere dekking vragen. Zo hebben kinderen invloed op de zorgverzekering, maar ook op de noodzaak van een levensverzekering en een aangepaste inboedel- en aansprakelijkheidsdekking.

“Het is belangrijk dat gezinnen proactief kijken naar hun verzekeringen,” zegt een woordvoerder van het Nibud. “Een gezin met jonge kinderen heeft andere behoeften dan een huishouden zonder kinderen en dat vraagt om verzekeringspakketten die hierop aansluiten.”

 

Welke verzekeringen zijn cruciaal?

Bij gezinsuitbreiding zijn er 4 specifieke verzekeringen die aandacht vragen:

 

1. Zorgverzekering

Zorgverzekeringen moeten uitgebreide dekking bieden voor zwangerschap, kraamzorg en medische kosten van een pasgeborene. Volgens Zorgwijzer loont het om aanvullende verzekeringen te overwegen, bijvoorbeeld voor orthodontie of fysiotherapie, die vaak van belang zijn voor opgroeiende kinderen.

 

2. Levensverzekering

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat slechts 40 procent van de Nederlandse gezinnen een levensverzekering heeft, terwijl dit essentieel kan zijn om financiele stabiliteit te bieden bij overlijden. Dit kan onder andere de kosten voor opvoeding en woonlasten dekken.

 

3. Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering

Met kinderen in huis wordt de inboedel intensiever gebruikt en de kans op schade neemt toe. Het Verbond van Verzekeraars schat dat schades door kinderen jaarlijks miljoenen euro’s kosten in Nederland.

 

4. Rechtsbijstandsverzekering

Een geschil met de kinderopvang of scholen is niet ongewoon. Een rechtsbijstandsverzekering biedt in deze situaties juridische ondersteuning.

 

Onafhankelijk advies kan helpen

Het Nibud benadrukt het belang van onafhankelijk advies en onderzoek bij het aanpassen van verzekeringen. Zo blijkt uit een recent rapport dat gezinnen die regelmatig hun verzekeringen herzien beter voorbereid zijn op financiele tegenslagen. Een recent Nibud-onderzoek toont aan dat regelmatig herzien van verzekeringen gezinnen structureel geld bespaart en onverwachte kosten helpt voorkomen.

 

Tijd om actie te ondernemen

Experts raden aan om bij gezinsuitbreiding meteen te kijken naar de huidige verzekeringen en deze te vergelijken met de actuele behoeften. Tools en vergelijkingssites bieden inzicht in beschikbare opties, terwijl een financieel adviseur kan helpen bij meer complexe aanpassingen.

Door tijdig actie te ondernemen, kunnen gezinnen niet alleen kosten besparen, maar ook de zekerheid bieden die nodig is in een nieuwe levensfase.