De (on)bekende regels voor huisdieren in Nederland

Als huisdiereigenaar in Nederland ben je ongetwijfeld dol op je viervoeter of gevederde vriend. Maar ben je ook op de hoogte van de (on)bekende regels die gelden voor het houden van huisdieren in Nederland? Deze regelgeving is er om zowel jouw dier als de maatschappij te beschermen. In dit artikel ontdek je de belangrijkste regels die je misschien nog niet kent.

 

1. Identificatie en registratie

Vanaf 1 april 2013 ben je verplicht je hond te registreren binnen zeven weken na geboorte, en uiterlijk binnen 8 weken nadat je hem in huis hebt. Deze regel is in het leven geroepen om illegale hondenhandel tegen te gaan. Het registreren gebeurt via een chip die door een dierenarts wordt geplaatst en geregistreerd in een daarvoor bestemde databank. Voor katten is er (nog) geen registratieplicht, maar het is wel aan te raden.

 

2. Dierenwelzijnswet

De Wet Dieren, in werking getreden in 2013, is de basis van alle regelgeving rondom dierenwelzijn in Nederland. Deze wet stelt dat je als huisdiereigenaar verantwoordelijk bent voor het welzijn en de gezondheid van je dier. Dit betekent voldoende dierenvoeding, verzorging en huisvesting. Voldoet je hier niet aan, dan kan dit worden beschouwd als verwaarlozing of mishandeling, wat serieuze juridische consequenties kan hebben.

 

3. Aanlijn- en muilkorfplicht

In veel gemeenten in Nederland bestaan regels over waar en wanneer je hond aangelijnd moet zijn. Er zijn gebieden waar honden vrij mogen rondlopen, maar in de meeste openbare ruimtes is een leiband verplicht. Daarnaast kan voor bepaalde hondenrassen of individuele honden een muilkorfplicht gelden. Deze maatregelen zijn bedoeld om zowel de hond als de mensen en andere dieren in de omgeving veilig te houden.

 

4. Uitlaatregels

Als hondeneigenaar ben je verplicht de uitwerpselen van je hond op te ruimen. Dit geldt voor bijna alle openbare plaatsen. Er zijn gemeenten die speciale hondenuitlaatplaatsen hebben waar dit niet nodig is, maar in de meeste gebieden riskeer je een boete als je het niet doet.

 

5. Geluidsoverlast

Huisdieren kunnen soms geluidsoverlast veroorzaken. Dit is vooral een punt bij honden die veel blaffen. Gemeenten kunnen hier regels over hebben en in extreme gevallen kan aanhoudende overlast leiden tot klachten en zelfs juridische stappen van buren.

 

6. Verboden huisdieren

In Nederland is het verboden bepaalde exotische en inheemse diersoorten als huisdier te houden. Dit heeft te maken met het welzijn van de dieren, maar ook met veiligheid en biodiversiteit. De lijst van verboden huisdieren wordt regelmatig bijgewerkt, dus controleer altijd de meest recente informatie als je overweegt een minder gangbaar dier aan te schaffen.

 

7. Vervoer van huisdieren

Bij het vervoeren van huisdieren, met name in de auto, zijn er regels om zowel het dier als de inzittenden te beschermen. Zo moet je ervoor zorgen dat je huisdier niet in de weg zit tijdens het rijden en bij een ongeval geen gevaar vormt. Gebruik daarom een goedgekeurde transportbox of speciale gordels voor huisdieren.

 

Conclusie

Het houden van een huisdier in Nederland brengt dus behoorlijk wat verantwoordelijkheid met zich mee. Door je aan deze regels te houden, zorg je voor een veilige en aangename omgeving voor zowel je huisdier als jezelf. Vergeet niet dat wet- en regelgeving kan veranderen, dus houdt de actuele informatie van je gemeente en de landelijke overheid in de gaten. We hopen dat deze weetjes over dieren je wat meer op de hoogte hebben gebracht over waar je allemaal rekening mee moet houden als huisdiereigenaar in Nederland.